contact

Verslag van de rit van 14 juli 2013 West-Vleteren


Je hebt er maandenlang naar uitgekeken
De koude winter wou maar eerst niet om
Traag en langzaam kropen langs de weken
Maar eindelijk, daar was ie toch: de zon
25 Tinekesvrienden voelen zich gesterkt en gesteund door  ideale klimatologische omstandigheden  om deze  marathonrit onder de wielen te schuiven. Organisator Dirk heeft gekozen voor de “all in” formule: hij is kopman, vriend Christophe fungeert als service-course en de rit gaat richting dochterlief Stien in het rustieke West-Vleteren.

7u29, Dirk staat te popelen om te vertrekken maar wordt ter orde geroepen door de wederhelft van de echtelijke bedstee: SG Petra houdt hem tegen tot stipt 7u30. Een wijze bestuurlijke beslissing want in extremis komt  Bart Vanhoutteghem als een uit de kluiten gewassen Tony Martin afgestormd. In 6’ van de Veemarkt naar “Ten Koetshuize”. Een nieuw record mijn gedacht. 26 fietsers dus die de Bordeaux-Parijs van de club aanvatten.

Langs landelijke wegen fietsen we aan een gezapig tempo richting Ieper. We genieten van het weer en de natuur. Er wordt gezellig gekeuveld en in de fietsgangen worden allerlei nieuwtjes opgevangen. Zo vernemen we dat Red Philippe een vermageringkuur volgt op basis van zaad, dierlijke of vegetatieve oorsprong ongekend maar succes verzekerd: de drievoudige kampioen is al 5kg afgevallen en vliegt de hellingen op. De bolletjestrui is zijn volgend objectief. Reisplannen en tips worden uitgewisseld: Geert Depoortere 1 bekent dat hij bij opzet in de Paasvakantie op reis is geweest om niet meer in augustus met Bing naar Oostenrijk te moeten. De redenen kunnen we hier niet onthullen omdat de rechten op het verhaal werden verkocht aan Dag Allemaal. Het is Quatorze Juillet en Rambo doet een Letermke: hij zingt luidkeels
"Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé  
Contre nous de la tyrannie"

Het is pas 9u20 en we komen al aan in de lieflijke fermette van Stien in West-Vleteren. Op het zonovergoten terras genieten we van  cola à volonté en degusteren de spacecake. Het gaat er gemoedelijk aan toe. “Komen eten” fanaat Dieter geeft voor sfeer en gezelligheid een welverdiende 10 en gelet op  de cuisson van de cake geeft hij voor het eten eveneens een dikke 10. We riskeren te blijven plakken maar Schooldirecteur Geert fungeert als Timekeeper en jaagt met een authentieke riek iedereen weer op de fiets. Niet te verwonderen dat hij regelmatig een klacht aan zijn broek krijgt wegens zijn repressief optreden in de Broederschool.

De terugweg verloopt niet zo rimpelloos als de heenweg: reeds na enkele km belanden we in een mijnenveld van scherpe  dwaalkiezels: 2 bandbreuken zijn ons deel. Wat volgt is een aflevering van Comedy Capers: Ex-SG Jacques steekt vlug een verse binnenband maar de Fondateur begint te knoeien met een reservebinnenband vol rustientjes en ziet pas na de 2de poging dat zijn buitenband gescheurd is. Rambo Philippe krijgt een woedeaanval van zoveel onkunde en steekt manu militari een reservewiel in de gekrenkte Eddy Merckx. En met goed gevolg: het reservewiel blijkt in topvorm want het beestje mocht vorige week de President begeleiden in de bedevaart naar Ploegsteert. Marc is voor de rest van de rit niet meer uit de kop van het peloton weg te slaan.

Een kwartier verloren en nog is de beker niet tot de bodem geledigd: wegwerkzaamheden teisteren Vlaanderen en zijn parcoursbouwers: een zandvlakte en bulldozers verhinderen onze voorbestemde route. Medekopman Bart Vanmarcke kiest voor rechts maar de Garmin van Dirk rules: links naar Poperinge en via de ringweg komen we weer op de uitverkoren route. Dirk zou Dirk niet zijn moest er geen bult in de rit zitten. Kemmeldorp duikt op en we aaien de kasseien van de Kemmelberg, toch 99m boven zeespiegel. Richting Wijtschate en Mesen volgen nog enkele ambetante heuvelkes. De macho’s laten onze enige clubdame eenzaam achter. Alleen de President heeft oog voor het collectief en als Gentlemen begeleidt hij Petra terug tot bij het peleton.

De kortste weg tussen A en B is volgens de Garmin van Dirk de meeste landelijke en dus scheuren we langs velden en boerderijen naar Tinekesland . We passeren zelfs de pony van Zabel in Houthem maar die durft niet te bougeren bij het zien van zoveel atletisch geweld.

Mooi bruingebrand bereiken we Heule, te laat voor den Apero maar welgezind om zo’n mooie rit.
26  fietsers, liefst 118km en een mooie 27,2 gem
Dank aan Dirk, familie en vrienden.
 President

4 opmerkingen:

Red Philip zei

Ben nog volop handen en vingers aan het aflikken bij het lezen van dit verslag : fenomenaal schitterend!De sfeer is net als de conditie van de Tinekesvrienden eveneens skitterend.Maar 1 vraag brandt op mijn lippen : woar es Brika natoe?"

skatbewaarder zei

Inderdaad leuk verslag. Ritgemist wegens uitegelopen concert van den Bruce.
Ik weet waar brika was ? Hij heeft al mijn vlees opgegeten zondagmiddag. Hij heeft zich echter nog niet uitgesproken over zijn lidmaatschap maar naar verluid gaat het voor hem momenteel te snel. Hopelijk komt hij ,eens op pensioen, weer op gewicht en in conditie.

Brika zei

Mak wok een weekske conge ein. Moe kik hele joarn vroetn zulle. Tot beletjes

Anoniem zei

Der heeft na de kemel niemand Gerd meer gezien. Na z'n plaspauze op de kemmel is hij het peleton verloren en heeft hij solo nog rondgedwaald in het heuvelland... Samen uit...