contact

Verslag van de rit van 30 augustus 2015 : Steenstraete


Zaten de stevige regenbuien ‘s morgens vroeg  er voor iets tussen? Was het eindeseizoensmoeheid? Zich te pletter gereden de dag voordien? Was het de zwaarbewolkte hemel die niet veel goeds voorspelde? We hadden er het raden naar maar in elk geval kon de materiaalmeester/aanwezigheidsnoteerder  slechts 12 namen aankruisen in zijn Tinekesagenda. Naast onze 12 vaste leden reed ook een ‘stagiair’ mee die reeds een eerdere poging ondernomen had maar toen omwille van mechanische problemen er halverwege de brui had moeten aan geven.

De meesten hadden zich vestimentair verkeken op de grauwe hemel want niettemin toonde de thermometer om en bij de 20 graden waardoor reeds bij de start allerlei mouwstukken, vestjes, mutsen, handschoenen, sjerpen overboord, lees in de auto van sportbestuurder Matthijs, werden gekieperd.

De rit stond in het teken van twee thema’s: eerst en vooral  was er het thema ‘van vader op zoon’: de rit werd geleid door Fieux junior en Wittewrongel junior. De volgwagen werd bemand door Huysentruyt junior. Markant feit was ook dat geen enkele van de drie seniors op het appel verscheen en dus duidelijk een signaal gaven dat ze de fakkel doorgeven ….

Daarnaast stond deze rit in het teken van de eerste wereldoorlog want 2015 is in deze historisch een heel belangrijk jaar. In 2015 is het immers juist 100 jaar geleden dat in 1915 het eerste jaarbal van oudstrijders plaats vond en zo veel ex- soldaten na jaren ellende in de ‘tranchés’ zich op de vele lokale schoonheden konden gooien die hen als echte helden vereerden….

Nog maar pas het grondgebied Heule verlaten of de materiaalmeester himself legde het ganse peloton stil: met zijn heel speciaal getrainde materiaalmeesteroog had hij gezien dat het achterwiel van onze stagiair niet vastgedraaid was en om verder onheil te vermijden, werd deze zaak snel doch vakkundig (handelsmerk van de Tinekes) opgelost.

De aanblik van onze hemelsblauwe truien werkte tevens inspirerend op het wolkendek want deze blies snel de aftocht en in de plaats kwam de zon tevoorschijn om ons de ganse voormiddag gezelschap te houden. Met de Westhoekwind in de poep werd met een gemiddelde van ruim 28 langs een aantal militaire kerkhoven, zoals het Tyne Cot, gepasseerd en voor we het goed en wel wisten, verscheen de IJzertoren aan de horizon.

Kenmerkend voor de rit was het feit dat er heel wat gevaarlijke modderstroken moesten gepasseerd worden maar dit gaf ook iets culinairs: zo konden we via opspattende modder via het achterwiel van onze voorganger regelmatig proeven van allerlei vuil dat op lijf, leden, gezicht en mond uiteenspatten…. Een heel speciale smaak en aroma viel waar te nemen en te proeven in Staden waar  het duidelijk was dat het niet enkel aarde maar ook een soort van varkensdrek was die onze smaakpapillen te beurt viel. Ze noemen dit “Haute bicyclettecuisine “.

In Diksmuide werd halt gehouden en kregen we van Mathijs een copieus banket aangeboden: drank en taarten van de beste bakker van Kortrijk en omstreken à volonté: bedankt Mathijs!

Eens het banket achter de rug moest opnieuw snel halt gehouden worden want onze stagiair had de stop van zijn bidon vergeten op te draaien. Dingen die voor doorwinterde profs als de Tinekes eigenlijk doornormaal zijn maar voor nieuwkomers niet zo evident. Er werd ter plaatste beslist om onze stagiair een exemplaar toe te sturen van één van onze vermaarde handleidingen met name ‘Wat moet er allemaal vastgedraaid worden vooraleer met de fiets te vertrekken?’.

Op de terugtocht vielen nog twee vijgplatte banden te noteren: bij Wesley begaf de voorband en wat later besliste de achterband van Fanny dat het genoeg was geweest. Op die manier moest Mathijs 2 keer in korte termijn aan de bak maar hij kwijtte zich met brio van zijn taak.

En zo rolden wij Heule binnen na een rit van 100 km met een mooi gemiddelde van 2 7.4 gem , 290 hoogtemeters , 24 modderstroken, 8 militaire kerkhoven, 25 rijsttaarten, 1 bijna-losgekomen- achterwiel, 1 bidon-bijna- zonder-dop, twee platte banden, enz., enz., maar vooral met 13 tevreden fietsers. Afspraak volgende week om 8 uur!
Yvan

5 opmerkingen:

Red Philip zei

Sprankelend verslag! Aflossing van de wacht of overdracht van de macht, haute bicyclettecuisine doorspekt met varkensdrekaroma, een stagiair die luistert naar de naam Murphy : weer sappige ingrediënten zoals die alleen bij de Tinekesvrienden gaar gekookt worden. Tot zondag!

Anoniem zei

"Murphy" onthoudt vooral de prachtige rit in ideaal fietsweer. Chapeau voor de parcoursbouwer in kwestie want het was echt genieten.
De onvolmaaktheden gaan er in de toekomst wel uit...sorry guys

Skatbewaarder zei

Vanuit Corsica genoten van het verslag. Kan mij de sfeer gemakkelijk inbeelden.
Perfecte opvang van nieuwe leden. Mooi parcours en fakkels doorgeven. Zo moet het zijn, toekomst verzekerd.
Jammer dat er niets van de Zultse Couckenbak in staat.û

Red Philip zei

Voor de skatbewaarder : https://youtu.be/WJnOow4BSNg

President zei

Vanuit de zonnige Algarve genoten van het stylistisch gedetaileerd verslag van Yvan. Joost leert snel en wordt nog een voorbeeldige Tinekesvriend!