contact

Verslag van de rit van 30 juli 2017 Plugstreets

Groot bezoek aan onze wielerpaddock deze zondagmorgen. Niemand minder dan de president junior (babydoc in de volksmond) bood zijn diensten als sportdirecteur aan! De president zelf was in de loop van de week geridderd in de orde van de ritarchitectuur en gaf zijn nakomeling een uit de kluiten gewassen ochtendbriefing. Architectuur mag hierbij letterlijk genomen worden want er kwamen ragfijne tekeningen en blitse luchtfoto’s aan te pas. Alle geografische gegevens en omleidingen waren gedetailleerd in kaart gebracht. Proactiviteit zit diep geworteld in de bedrijfscultuur van bpost : regeren is vooruitzien!
Het deelnemersveld heeft nog altijd enige last van de vakantiegekte : 9 congélozen – echte dwangarbeiders van de weg – vulden niet alleen het wedstrijdblad maar werden ook bereid gevonden moeder de vrouw te laten voor wat ze was en de klimatologische omstandigheden te trotseren. Het wolkendek leek boos en droevig terzelfdertijd , de wind floot in alle richtingen en blies de zuurstofrijke lucht via de neusgaten tot diep in de longen. Verder noteerden we de belangrijke afwezigheid van maillot jaune Mark en klassementsrijder Geert Depoortere 1. Beiden werden jodelend gespot in het geboorteland van de fuhrer waar ze evenwel plichtsbewust en nauwgezet hun whereabouts bijhouden en doorspelen aan de wedstrijdjury.
Een in bloedvorm verkerende Geert Sioen werd bereid gevonden om aan de zijde van de president de wind te doorklieven en het peloton te gangmaken voor wat in meerdere opzichten een legendarische rit zou worden. Zo gaf Jan al in de aanvangskilometer het bevel halt te houden ter hoogte van de ingrijpende werkzaamheden die van Heule plaats een verbeterde versie van de Kortrijkse Grote Markt moeten maken. Terwijl we ons vergaapten aan de putten in de weg en de Stadskas verwisselde Jan clandestien van achterwiel. Dit kon allerminst de prei (lees : de pret) bederven want de nieuwsgierigheid naar dé ritsensatie ,nl. de befaamde Plugstreets, beheerste alle gesprekken en deed ons ernaar verlangen zoals Adam indertijd naar Eva moet verlangd hebben. In het zicht van de eerste strook kregen we het Gent-Wevelgemgevoel helemaal te pakken. In een file Indienne, de ene mooi na de andere, bestormden we als rasechte kamikazepiloten dit wielererfgoed. Heerlijke toestanden waarbij we in onze verbeelding (of is het zinsverbijstering) halfgekke wielerfanaten ons met het schuim op de lippen zagen vooruitjagen. Geert Sioen besloot geen risico’s te nemen en deed dan maar in wandeltempo aan sightseeing. Geert Depoortere 2 van zijn kant voelde zich enorm in zijn sas en verzette mee vooraan de bakens. Op een al even historische plaats had de president de pitstop ingepland : te Ploegsteert waar de geallieerden op Kerstavond 1914 de kanonnen inruilden tegen voetbalschoenen en de Duitse vijand partij gaven. Een magisch moment van broederschap dat vereeuwigd werd in een monument dat een verzamelplaats is geworden van clubattributen afkomstig uit alle Europese uithoeken. Hier proef je geschiedenis en word je stil van bewondering. Zoals boeken van verschillende ideologieën vreedzaam naast elkaar staan in de bibliotheek, zo liggen hier rivaliserende clubs verenigd in de gemeenschappelijke strijd. Indrukwekkend en een voorrecht om dit te mogen ervaren. Terwijl dit moment op de gevoelige plaat vereeuwigd werd, voorzag Pieter ons van spijs en drank, waarvoor dank!
We genoten vervolgens nog van enige neerdwarrelende mist en enkele Plugstreets waarbij een scherpe Mathijs zich in de voorste gelederen knokte en Geert Depoortere 2 opnieuw lichtvoetig aan de kop kwam sleuren. Arne fietste ook op wolkjes nu zijn favoriete club aan de leiding staat na het forfait van Eupen. Red Philip van zijn kant baalde als een stekker want een gehuurde boer had zijn ploeg middels een penalty schaakmat  gezet. Van een Trojaans paard gesproken. Schande! Er stond ook nog een bezoek aan Beselare gepland waar de tweejaarljkse stoet van de schoonmoeders op de agenda stond. Hemelse en steelse toestanden alginder! Op Mesenberg schudde de voorzitter nog eens duchtig aan de boom en werd op Moorseels grondgebied in de finale nog een  indrukwekkende cartouche afgeschoten. Jo draaide moeiteloos de grote platteau rond en Yvan deed, zelfs na 3 fietsloze weken, met sprekend gemak mee aan de fietsdebatten. Al bij al dus een bijzonder fit 9-tal dat 89 km afhaspelde tegen 27,2 gemiddeld en 456 hm overwon.
Bedankt president voor deze historische belevenis en het berijden van nog maar eens nieuwe paden! 

Tot zondag!

Red Philip

NVDR: herbeleef de rit op https://connect.garmin.com/modern/activity/1889017807


2 opmerkingen:

President zei

Heel mooi verslag, kreeg kippevel bij de beschrijving van de Kerstmis memorial.

Ik heb mij wreed gejeund, zelfs in de stormwind en uitvallende mist (flandriengevoel) en ik hoop van de deelnemers hetzelfde

Skatbewaarder zei

Leuk om lezen aan de voet van de Ventoux. Kan mij zo inleven in deze historische rit.
Vooral al die voetballen. Dacht dat ik in Eupen zat.