contact

Verslag van de rit van 22 juni 2014 Geraardsbergen


9 Tinekesvrienden trokken van heinde en verre richting Geraardsbergen voor de verbroederingsrit met de pedaalridders van FTC Cam Cole. De “verregening” van de voorbije 2 seizoenen indachtig, was het bang uitkijken  naar de meteo’s. Ronny, de plaatselijke voorzitter had evenwel een waterdichte deal met de weergoden afgesloten : de zon moest er deze keer boenk op zijn of de legendarische Muur zou samen met de kapel steen voor steen gesloopt worden. Als boetedoening stak hij daarvoor 9 dagen lang alle kaarsen aan in die befaamde kapel. Het maakte stevige indruk! Wij van onze kant zouden in dergelijke omstandigheden alle Westvlaamse kiekens opvorderen, hen in quarantaine plaatsen  en volproppen met maïs opdat ze rond hun oren eieren zouden schijten. De Arme Klaren kunnen er maar wel bij varen, de eierpuf zou hun verdiende loon zijn. Elke streek zijn veelzijdige gewoontes natuurlijk.

Bizar om horen waren de verhalen over hoe we ter plaatse raakten : de enen hielden het bij een tocht via Brakel, anderen kwamen over Wetteren en nog anderen reden la route de Wallonie plat tot in Ath. De rode draad in dit verhaal : in functie van het aantal kilometers leiden alle wegen naar Geraardsbergen! Aan de startplaats werden we hartelijk en met de nodige egards verwelkomd. Het was voor onze gastheren een eer de kruim van het Tinekespeloton over de vloer te krijgen. Stoere Westvlamingen uit de provincie waar de koeien loeien en de varkenspopulatie groter is dan het aantal inwoners. Geef toe, geen alledaags gegeven. Terwijl onze MM Pantani de aanwezigheden via naamafroeping op perkament noteerde, loerden we met een half oog naar hoe  onze Oostvlaamse broeders dat fixen. Het leverde meteen een “best practice” op : de plaatselijke schone cumuleerde de job van sportdirecteur met deze van MM. De aanwezigheidslijst hangt daar aan de muur en elke deelnemer plaatst een vingerafdruk naast zijn naam. Van een zuinig en efficiënt personeelsbeleid gesproken! Onze gedachten gingen spontaan uit naar één van onze sponsors die de kar trekt op track en tracegebied : zou Geodynamics geen badgesysteem op poten kunnen zetten om de taak van onze MM administratief te vereenvoudigen? Het zou alvast een baanbrekende en revolutionnaire primeur zijn in wielerland!

Na het welkomstwoord kregen we een korte parcoursbriefing van de plaatselijke secretaris. De nadruk werd gelegd op het golvend karakter van de rit met als uitsmijter een beklimming van de legendarische muur die wereldwijd bekend staat om zijn beslissend karakter in Vlaanderens mooiste. Het is een huizenhoge schande dat dit monument nu om financiële redenen naar het achterplan werd verwezen. Onnodig te vermelden dat we na deze peptalk nog amper de benen stil konden  houden : met het mes tussen de derailleur trokken we ons op gang voor een avontuur zonder weerga. Al vlug werd duidelijk waar deze stad zijn 2 laatste lettergrepen aan ontleende. Pittoreske landschappen ontrolden zich voor onze ogen. We vergaapten ons letterlijk aan de prachtige, in zonlicht badende decors. Een kruising van le pays des Colinnes met de Vlaamse Ardennen zorgde voor een gezonde spanning in de kuitspieren en quadriceps. Bovendien werden omvangrijke kruispunten vakkundig afgezet dor 2 wegkapiteins die daar telkens een splijtende demarrage voor over hadden. Wat een conditie, wat een organisatietalent! Gezapige hellingen werden afgewisseld met heerlijke afdalingen, een stuk vlakke weg  was eerder uitzondering dan regel. Naarmate de etappe vorderde werden de Tinekesbenen alsmaar beter en bij het naderen van de finale zinderde de adrenaline tegen hoge druk doorheen onze bloedvaten. Via de Vesten en de Markt reden we dit monument omhoog om net niet stervend de alombekende kapel te bereiken. Fier als een gieter werden we niet alleen geportretteerd in de slotmeters maar ook aan de ingang van de kapel. Het ontblote dijbeen van de fotografe toverde een kamerbrede glimlach op onze vermoeide maar gelukzalige karakterkoppen.

Vervolgens ging het in ijltempo richting finish voor de zeer gesmaakte extra times. Het regende in de Maretak gerstenat, frisdrank, kippeboutjes en mattetaarten. Heerlijke rit, schitterende gastheren, prachtige femail touch in de volgwagen en achter de fotocamera. Afsluiten doen we met een huizenhoog cliché : de afwezigen hadden, zoals altijd, ongelijk. We kijken nu al uit naar de terugmatch op Westvlaamse bodem.

74 km,690 hoogtemeters en 26,5 gemiddeld.

Tot volgende week!

Red Philip

3 opmerkingen:

President zei

Heel boeiend verslag van onze kroniekschrijver. De organisatie van onze Geraardsbergse vrienden was weer picobello blijkbaar. Spijtig van de geringe opkomst, de afwezigen hadden duidelijk ongelijk.

pantani zei

Opnieuw een heel mooi verslag van onze clubjournalist.
Nogmaals bedankt aan de mannen en vrouwen van Cam Cole.

Bart Huysentruyt zei

Eén der mooiste ritten ooit. Hopelijk wordt dit initiatief niet afgevoerd wegens te geringe belangstelling!