contact

Verslag van de rit naar Nieuwkerke 5 juli 2020


Meteo Tineke had al op D-6 (!) gewaarschuwd voor vroeg herfstweer en gaf éénmalig zijn fiat voor regenvestjes. Hoeft het nog geschreven dat dit er alweer boenk op zat daar waar de Deboosere’s van deze wereld opnieuw weifelend de hele bevolking in spanning hielden tot op D-1. En of de herfst paraat tekende : strakke wind en motregen die letterlijk en figuurlijk onder de buienradar bleef. Het had zijn weerslag op de bezetting van het peloton : 9 deelnemers al waren er ook  enkele die reeds konden genieten van een welverdiend en coronavrij verlof. Gele truidrager Diederik verloor al onmiddellijk zijn kleinood aan niemand minder dan Joost!
Abu maakte zijn opwachting met een spiksplinternieuwe bolide die hij in het zwart aangekocht heeft bij onze fietssponsor en terzelfdertijd zijn werkgever fietsen Anne. Een juweeltje met alles erop en eraan in dezelfde kleur als het carbonnen ros van onze clubgps en parcoursbouwer Mark. Dat belooft!
Het was een bedrukt kijkende ritarchitect die zijn opwachting maakte. De klimatologische omstandigheden in combinatie met een rit van meer dan 100 km deden hem zijn wenkbrauwen fronsen. De vooruitzichten van een steeds heviger opstekende wind bracht de moral richting vriespunt en zorgde voor een spoedoverleg waarvan ze bij de GEES het schaamrood op de wangen zouden krijgen. Ook de 3 koningen kunnen er nog iets van leren. In enkele minuten tijd werd onder impuls van de president beslist de ritgeografie te hertekenen of hoe de grijze massa van onze president-fondateur zowat alle krinkelende en kronkelende wegen bevat die onmiddellijk in prime time kunnen aangepast worden. Garmin stond erbij en keek ernaar.
Met volle moed werd er meteen tegenaan gegaan. De wind floot ons om de oren alsof we op volle zee in een storm beland waren. Het imaginaire water klotste en botste op de helmen, de kuiten werden gegeseld alsof woestijnzand hen wou zandstralen en onze spraakwatervallen werden gedempt terwijl  de wind hen naar verre oorden verbande. Het waren bijwijlen apocalyptische omstandigheden die recht uit de teletijdsmachine van Briek Schotte en Rik Vansteenbergen kwamen.
Het kopmanschap werd afwisselend overgenomen met dank aan Mark, Mathijs, Abu, Joost en de president. Ondertussen kon ook genoten worden van een heerlijk landschap dat zijn pracht in alle eenvoud etaleerde. Genieten heet dit, ondanks de gure herfsttoestanden.
Nieuwkerke werd glansrijk gehaald, de weg naar het kruis lag bezaaid met hoogtemeters die symbool stonden voor de kruisweg en boetedoening. Christus moet zich ellendig gevoeld hebben. Coronaproofpitstop, elk bleef in eigen bubbel en toverde proviand uit de achterzak. De vroomsten onder ons prevelden een schietgebedje en sperden de armen wijds open (zie foto) , de nuchteren zorgden voor enig beeldmateriaal dat het nageslacht zal verblijden.
Met het besef van een heerlijke rugwind op de terugtocht werden de aangepaste ritplannen in de vuilbak gekieperd en besloot Mark alsnog voor de fulloptie minus enkele lussen te gaan. Mooi werk en wat een flexibiliteit!
We verteerden nog enkele spinnijdige hoogtemeters en kregen nog een heuse stukje enfer du Nord op ons bord : geen kasseien maar een heuse landbouwersweg waar de zee net voor vloed had gezorgd en de stenen voor het rapen lagen. We doorkliefden blind het water zoals Mozes de zee uiteendreef! Aparte sensatie.
We haalden op onze terugweg duizelingwekkende snelheden en op de strook richting Moorsele werd nog eens alles uit de kast gehaald. De gensters vlogen ervan af, de zweetdruppels stierven een stille dood op het al vochtige asfalt.
Moe maar gelukkig haalden we de eindmeet van deze prachtige rit, een nieuw meesterstuk dat Mark aan zijn al rijke collectie kan toevoegen. Bedankt Mark, bedankt alle kopmannen, bedankt alle aanwezigen voor de karaktervolle zondagmorgen! 9 deelnemers, 95 km, 26,1 gemiddeld en 376 hm.
Red Philip

Geen opmerkingen: