contact

Verslag van de Odette rit naar Hooglede op 27 september 2020

 

Zaterdagnamiddag 26 september … de aanblik van Meteo Tineke deed bij vele Tinekesvrienden de twijfel toeslaan. De voorspellingen waren namelijk niet minnetjes : harde regenvlagen, een stormachtige noordenwind, kille temperaturen , kortom : een herfstweertje pur sang  om zelfs uw lieftallig hondje niet door te sturen.

 

De reacties in onze whatsapp groep deed al het een en ander vermoeden . Klokslag 8u30 stonden amper 3 flandriens klaar voor een voormiddag zelfkastijding .

 

Alhoewel, eigenlijk stond er nog een vierde man klaar, namelijk onze felgewaardeerde materiaalmeester en vaste kroniekschrijver Philippe, maar dan wel in burgerplunje , om ons ter hulp te schieten om de aanwezigheden te noteren. Hij overschouwde met een arendsblik, en papier en pen in aanslag,  onze Heulse platse op zoek naar Tinekesvrienden, Streuvelsvrienden,  Ramongs, mannen van den Hert of de Zoeten inval .

In zijn notitieboekje kon hij echter enkel 3 waterkiekens noteren, ex clubkampioenen Piet en Marc en ondergetekende .

 

Club –gps en parcoursbouwer van dienst Marc, had eigenlijk een ritje richting Kortemark klaar liggen, maar algauw werd beslist om er een light versie van te maken.

Eenmaal op de weg ondervonden we al gauw tot wat storm Odette in staat was . Afgekraakte takken en bomen, bebladerde veldwegen, maar vooral werden we getrakteerd op een keiharde tegenwind , geserveerd met striemende regenvlagen en wispelturige zijrukwinden die de nodige stuurmanskunst vereisten om niet in de gracht terecht te komen.

De apocalyptische weersomstandigheden deden bij wijlen denken aan de wk wegrit vorig jaar in Yorkshire.

 

Aan kilometerpaal 30 , ergens ter hoogte van het natte Oostnieuwkerke, werd ons peloton brutaal tot stilstand gebracht door een afgescheurde wilgenboom die de ganse boerenwegel versperde. Marc, nochtans een vat boordevol ervaring en levenswijsheid, had dit nog nooit meegemaakt. Wat een spektakel zeg !

 

Intussen nam Piet , die duidelijk  over een olympische conditie beschikt,  het meeste kopwerk voor zijn rekening en bonkte in ware Briek Schotte stijl  keihard tegen de noordenwind in. Ondertussen had Marc , in ware GPS-stijl zijn parcours wat bijgesteld.  Zo toonde Marc nogmaals zijn ongeëvenaarde parcourskennis.

 

Gelukkig , wie tegenwind zegt, weet dat er  altijd ook wind in de rug komt als je de andere richting rijdt ; simpeler kan ik deze redenering niet maken.

Dat was ook het geval wanneer we in Hooglede rechtsomkeer draaiden.

Nu zijn we binnen 10 min thuis, dacht Piet positief ,terwijl het stilaan droger werd en aangenamer fietsen.  Af en toe werden we nog gegeseld met een felle zijwind, maar het was duidelijk : het zwaarste lag achter de rug.

 

Nadat we  wel heel veel keren het gemeentebord “Roeselare” passeerden

( Is Roeselare nu echt zooo groot ?) kwamen we via Emelgem, Izegem en Lendelede stilaan op Heuls grondgebied. We hadden deze storm duidelijk heelhuids doorstaan, maar ons gemiddelde werd wel naar een dieptepunt herleid hierdoor. Maar wie maalt daar nu over ?

 

Nog 5 herfstritten te gaan , beste vrienden, in dit speciale corona  wielerseizoen.

Aan de kop van het klassement blijft het razend spannend  en belooft het nog een millimeterspurt te worden.

Iedere  verzwakking kan dus fataal zijn !

 

Tot volgende week alvast voor een ritje van trip advisor Kevin richting Kruishoutem (in het gezelschap van enkele gastrijders ?)

 

 

63 km , gemiddeld 23,8 km/u

 

 

Joost

 

 

2 opmerkingen:

President zei

Tonnen respect voor deze 3 waterduivels-Flandriens en dikke merci aan Joost voor dit machtig verslag, met kippenvel gelezen!!!

De Tinekesvrienden: een vat vol talenten mijn gedacht

Red Philip zei

Schitterend, winddicht en met hemelvocht overgoten relaas van een apocalyptische rit. Bravo Joost en medeflandriens Piet en Marc. Sensatie ook aan de kop van de klassering, Joost pakt de gele trui!