contact

Verslag van de rit naar de Plugstreets op 23 augustus 2020

 

Zondagmorgen 23 augustus iets voor acht uur wordt “Heule Platse” overspoeld door wielertoeristen van allerlei pluimage. Het toeval zorgde er immers voor dat alle ploegen hetzelfde startuur hadden gekozen en zo keken de klanten van Bakkerij Bossaert zich de ogen uit naar die bonte bende. Tot voor kort was het een goed bewaard geheim maar nu mag dit openbaar gemaakt worden: in feite zijn al deze groepen satellietploegen van de Tinekesvrienden en worden zij gebruikt om renners op te leiden en de besten op termijn toe te laten tot onze ploeg. Velen zijn geroepen maar weinigen zijn echter uitverkoren.

Abu had de dag voordien op de televisie de lange wachtrijen bij Brantano gezien en besloot dan maar voor alle zekerheid om 7.30 uur plaats te gaan nemen aan onze startplaats om zo zeker te zijn dat er voor ons voldoende plaats zou zijn: van echte clubliefde en opoffering gesproken.

Een tweede staaltje van clubliefde kwam vanwege onze President. Die had de dag voordien nog alle Plugstreets persoonlijk met zijn mountainbike gaan inspecteren. Geen halve vierkante meter van deze legendarische veldwegen ontsnapte aan zijn gestrenge oog. Even overwoog hij om ze nog allemaal te stofzuigen maar omdat dit de charme grotendeels zou wegnemen, zag hij maar af van dit voornemen.

Ondertussen zat Philippe, verplicht in quarantaine gestuurd samen met vrouwlief in Oostende, zijn kas op te vreten in een appartementje aan zee en droomde hij er stiekem van om toch aan de start te staan bij zijn geliefde club.

De weergoden hadden beslist om deze rit een onvervalst Gent-Wevelgem-karakter mee te geven en met een wind van 4 beaufort “ te kloefe in ’t aanzichte” moest gestreden worden voor iedere meter. Vooral onze leiders (lijders?), Kevin en Martin, moesten alle zeilen bijzetten maar kweten zich schitterend van hun taak.

Na serieus beuken tegen de wind in, kwamen de Plugstreets snel in het vizier en stonden de zenuwen bij iedereen strakker gespannen. Misschien nog wat meer bij Jo die terstond naast de baan verzeilde en ei zo na in een dijk belandde. Maar ondertussen nog meer dramatiek: Geert en Frederik kregen beiden last van een aflopende ketting. Vooral bij Frederik brak het angstzweet uit: even vreesde hij voor een scenario zoals verleden week waarbij hij genoodzaakt zou zijn de terugweg alleen verder te zetten. Gelukkig kon hij snel aansluiten bij zijn vertrouwde groep.

Tussen de verschillende stroken onverharde wegen, werd halt gehouden bij het Uefa-monument in Ploegsteert om de inwendige mens te versterken. Tot voor enkele jaren was deze gedenkplaats vooral gekend omwille van het feit dat de soldaten op kerstavond 1914 de wapens neerlegden om voetbal te spelen in het niemandsland. Nu is deze plaats bij het grote publiek vooral gekend als stopplaats van de Tinekesvrienden. Pikant detail: dit monument werd ingehuldigd door Michel Platini, volgens mij eertijds een vrij onbeduidende voetballer want hij heeft nooit het eerste elftal van KV Kortrijk of Zulte-Waregem gehaald.

Wie dacht dat Martin na het afdweilen van de verschillende grintstroken een wat rustiger parcours zou voorschotelen, kwam ferm bedrogen uit: de Rozenberg, de Kraaiberg en de Mesenberg boden aan iedereen de mogelijkheid om nog eens het uiterste uit het reeds fel op de proef gestelde body te halen.

Wie zegt felle tegenwind in de eerste koershelft, zegt echter ook felle rugwind bij de terugkeer. Op die manier vlogen we huiswaarts. Wie felle rugwind zegt, zegt echter ook hogere snelheden en dit resulteerde op een ogenblik in onheilspellend gekletter. Bleek dat Abu en Simon in een bocht in elkaar haakten maar beider uitzonderlijke stuurmankunst zorgde ervoor dat de twee recht bleven en er met de schrik van afkwamen.

In Moorsele werd ten slotte voor de gegadigden de klassieke mogelijkheid geboden om een laatste cartouche af te schieten en met de rugwind werden ongekende snelheden bereikt.

Nog wat nakeuvelend bereikten we weer onze startplaats en konden we nog maar eens besluiten dat onze President een rit-grand-luxe had gepresenteerd, waarvoor onze dank. We waren met 14 deelnemers, reden 90 km aan een gemiddelde van 26.0 met 419 hoogtemeters. Tot zondag voor de Franco-Belge.

 

Yvan


NVDR: herbeleef de rit op https://connect.garmin.com/modern/activity/5427266470

 

2 opmerkingen:

President zei

Schitterend verslag van Yvan waarvoor hartelijk dank!!!

Merci voor de lof, héél graag gedaan, ik vond het opnieuw een heel plezante en sportieve rit.

Red Philip zei

Het lezen pijnigt mijn kuiten en stelt mijn hart-en longmachine op de proef. Schitterend proza rechtstreeks vanop de motor zoals bij Carl Berteele.Een waar genot om te lezen. Platini : heel juist! :-)